Jakttrening

Et langt innlegg…

I dag har vi vært på jakttrening med Cecilie og Bent. Jeg hadde noen tanker i hodet for hvordan jeg ville det skulle bli og det ble det, pluss litt til ? Bent hadde laget et opplegg hvor jeg fikk utfordret Ayla, egentlig mest meg selv, litt mer enn jeg tenkte.

ÆRLIGHET – en øvelse for å lære Ayla at hun plukker den første dummyen hun finner og så strake veien tilbake til meg. Vi har slitt med at hun bytter dummy i felt, så dette er en øvelse mtp å unngå det fremover.

Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å kjøre på med heftige belønninger i form av drakamp og tennisball når hun kom direkte inn til meg. Neeeiii, ikke på jakttrening sier kanskje flere jaktfolk, men oppi hodet mitt blir det riktig, for å øke motivasjonen til å komme tilbake med dummy. Og gjett hva – jeg fikk rett ? Selvfølgelig hauser jeg henne ikke opp ved hver eneste avlevering, men overrasker henne sporadisk. Variert belønning tror jeg er bra uansett hvilken hundesport du driver med.

2 dummyer ble satt på høykant etter hverandre med ca 2m avstand. Mål: plukke den første og rett tilbake til meg. Første gikk supert! Andre vurderte hun neste dummy. Tredje gikk supert og jeg belønner med drakamp. Fjerde helt konge og belønning blir å hente nr 2 ? Super øvelse!!!

FELT – det er her vi sliter… Bent hadde lagt ut 2 dummyer med god avstand. Han tråkket opp feltet så Ayla fikk se at han «fiktivt» la ned flere dummyer. Sender henne ut og hun jobber topp, tar fert på vinden og kommer rett tilbake med dummy. Deretter ut på den andre og gjør samme gode jobb!

Det blir lagt ut dummy når Ayla er på vei tilbake, sånn at hun «tror» det er mange i feltet. Dette for å være sikker på at hun ikke feiler, men mestrer hver eneste gang.

Til slutt blir det lagt ut et felt med 3 dummyer i en «pyramide». To ligger på hver side bak en dummy i midten. Jeg sender Ayla og hun jobber fortsatt like bra. Bent «passer på» en dummy og Cecilie en annen – her skal det IKKE feiles!! Jeg ser at Ayla bruker nesa si, hun slår på vinden og tar fert, raske oppsøk og direkte tilbake til meg ? Også her bruker jeg variert belønning: godbit, drakamp, tennisball og rene avleveringer hvor hun får gå ut på ny dummy. Igjen ser jeg hvor lønnsomt det er – jeg tok det rette valget!

UTSENDINGER med ærlighet – denne trodde jeg skulle bli for vanskelig…

3 dummyer ble satt ut etter hverandre på det jeg tror var ca 60m. Ikke langt mener noen, men langt mtp ny øvelse og nyinnlæring ? Ayla overrasker meg så vanvittig!! Vi stod oppe på en topp sånn at hun måtte ned en bratt skråning, det lå en stokk og kvister midt i løperetningen som var fristende mtp søk og underlaget gikk fra gress til sand/grus. Jeg sender Ayla ut – første gangen forstår hun ikke oppgaven og løper kort hvor hun så begynner å søke. Kaller henne tilbake, Bent påviser litt med lyd og jeg sender henne på nytt. Nr 1 – perfekt! Nr 2 – perfekt! Nr 3 – neeesten perfekt! Perfekt i mine øyne, men sikkert mer vi kan jobbe med ? To første med godt grep og gode avleveringer. Nr 3 med litt dårlig grep på dummyen, så hun bytter grep 5m foran meg. Jeg velger å belønne og kaster leke. Hva skjer? Hun løper etter, men slipper ikke dummyen og kommer tilbake ? Hva gjør jeg? Leker og kaster dummy med henne ? Taktikken min har fungert – hun kommer rett tilbake til meg med forventninger, men nå er det å holde dummyen som er det store ift leke!! I like it!!

MARKERING på vann – første gang i år.

En enkel markering først hvor hun gjør en god jobb. Andre markering vil jeg ha litt lenger ut – dumt av meg… Et lite pip i det hun går i vannet og rister seg på vei inn ? Tar en enkel igjen til slutt og det går greit. Vi har en del å jobbe med når det kommer til vann… Avslutter treninga med en enkel markering inn i skogen som hun løser toppers!

OPPSUMMERING – Ayla er i dag en DYR hund!! Jeg er så stolt av henne ❤ Og jeg begynner jaggu å synes jakttrening er riktig så gøy ?

Tusen takk til Bent og Cecilie får å alltid ha gode opplegg og motivere meg til videre trening!!

 

Dette innlegget ble publisert i Jakt. Bokmerk permalenken.