Ukeskurs på Hamar Hundeskole

31/7 – 4/8 var Ayla og jeg på ukeskurs arrangert av Hamar Hundeskole. Instruktør var Hilde Ulvatne Marthinsen. Hun har lang fartstid innen flere hundesporter og har enormt med kunnskap og erfaring. Vi var så heldige at vi kunne jobbe med både lydighet og jakt denne uka.

Hoppeloppa mi

Første dagen gikk vi gjennom grunnferdighetene det er lurt å kunne for å bygge videre på mtp øvelsene i flere hundesporter. Jeg har hatt fokus på disse helt siden jeg fikk Ayla og bruker god tid, sånn at ting skal sitte godt før vi begynner å sette sammen de forskjellige momentene til fulle øvelser. Grunnferdighetene vi trener på er bl annet:

 • KJEGLE (løpe rundt)
 • KASSEN (bakpartskontroll)
 • TARGET (musematte)
 • OMVENDT LOKKING (f eks fryse i posisjoner)
 • HÅNDTARGET (til f eks avlevering)

Rundt på kassen uten hjelper 🙂

Utover i uka trente vi på mye forskjellig. Det var satt opp et program med rom for individuelle ønsker. Selv valgte jeg å legge inn enkelte jaktøvelser i min trening, både innkalling med fløyte, apportering av dummy, avlevering og feltsøk. Vi avdekket at fløyta har mistet betydning for Ayla… Hva har skjedd liksom?? Dæven den må jeg jobbe opp igjen!! Hun søker helt fantastisk i felt og apporterer villig, men vi fant ut at hun fortsatt har nesen på på vei tilbake til meg, for hun byttet dummy på vei inn… Og når dummyene blir kastet i feltet blokkerer hun helt og kobler ut… Jaktfot og stadga var helt hinsides hennes tanke og det endte opp med en pause i bilen på 20 minutter… Så der har vi også noe vi må jobbe med kan man vel trygt si!

Fin utgangsstilling

I lydigheten var det øvelser som;

 • Fri ved fot
 • Vendinger
 • Posisjoner (avstand)
 • Fellesøvelser (sitt og dekk)
 • Hinder (tett og åpent)
 • Ruta (fremadsending)
 • Dirigeringer
 • Kjeder og utholdenhet
 • Apportering

Vi hadde teori om bl annet;

 • Måltavler og treningsplanlegging
 • Rutiner og prosedyrer
 • Treningsmetoder (lokking vs shaping)

Alt ble på en måte satt i system i løpet av 5 dager, i hvertfall oppe i hue mitt… Jeg opplevde å få repetisjon av noe jeg kunne fra før, lærte nye ting, observerte hvordan andre gjorde det og hva jeg kan nytte i min egen trening, hva vi er gode på, hva vi må jobbe mer med, mulige 10er-øvelser og jeg fikk fylt på med en dose motivasjon for videre trening! Det var en herlig atmosfære i kursgruppa, jeg ble kjent med koselige folk, lo masse og hadde 5 fantastikse dager på Hamar!

Avlevering av dummy i hånd

Hilde er en fantastisk instruktør som gir meg utrolig masse! Hver gang jeg har vært på kurs/trening med henne, smiler jeg på vei hjem igjen! Jeg fikk utrolig mye utbytte av all treningen denne uka, teorien også, og gleder meg bare til fortsettelsen!

 

Dette innlegget ble publisert i Lydighet. Bokmerk permalenken.